Contact us

Hotel Cesarica

Map Icon

Vodič za hodočasnike

lipanj 1, 2013

Dragi hodočasnici !

U ime svih svećenika koji služe u ovoj župi, želim iskrenu dobrodošlicu Vama, koji dolazite u Međugorje kao duhovni voditelji skupine ili kao hodočasnici.

Od srca Vam zahvaljujem na želji i spremnosti da posjetite ovo mjesto milosti i molitve. Neka svemogući Bog, po zagovoru naše nebeske Majke Kraljice Mira, nagradi sav trud i napore koje podnosite dolazeći ovamo.

Kako bi Vaš boravak u našoj sredini bio što ugodniji i korisniji, želim Vam uputiti određene smjernice. Iskreno Vas molim, pažljivo ih pročitajte i slijedite:

Svete Mise se slave jedino u župnoj crkvi. U Kapelici klanjanja moguće je slavljenje Mise po dogovoru sa župnikom. Prema Crkvenoj uredbi, zabranjeno je slaviti sv. Misu u pansionima, privatnim kućama u kojima boravite, po brdima ili u bilo kojoj zajednici ili kapelici koje se nalaze na području župe Međugorje. Za bilo koje pojašnjenje ili informaciju možete se obratiti Uredu Informacija svetišta.
Molitvena okupljanja na području župe mogu biti organizirana isključivo s dopuštenjem župnika.
Za susrete i obraćanja hodočasnicima u crkvenom prostoru imaju odobrenje jedino svećenici koji djeluju u župi. Svi ostali dužni su zatražiti to odobrenje od župnika.
Nitko nema odobrenje «moliti nad drugim osobama» niti u niti oko crkvenog prostora.
Ukoliko ste svećenik, pozvani ste biti koncelebrant na večernjoj sv. Misi (ponesite sve potrebno: albu, štolu, celebret…), i biti – ako imate ispovjednu jurisdikciju – na raspolaganju hodočasnicima za ispovijed na vašem materinskom jeziku ili jeziku koji govorite.
Voditelji hodočasničkih skupina ugovaraju susrete sa svećenicima i s vidiocima u Uredu Informacija svetišta.
Tražimo od hodočasničkih skupina da uzmu vodiča koji je stručno osposobljen u vodstvu hodočasničkih skupina u Muđugorju. Usluge vodiča mogu se zatražiti u Uredu Informacija svetišta.
Molimo voditelje hodočasničkih skupina da najave dolazak svoje skupine i broj hodočasnika u Uredu Informacija Svetišta, na telefon/fax: + 387 36 651 988 ili e-mail: [email protected]
Molim Vas da ne organizirate nikakav drugi program za vrijeme večernjeg programa u svetištu.
Prostor oko crkve, na Podbrdu i Križevcu jest molitveni prostor. Molim Vas da ih kao takve i poštujete pazeći na pristojno vladanje i na odijevanje koje ne ometa druge u molitvi i sabranosti. Molim Vas i da pazite na čistoću.
Ne palite svijeće na Podbrdu ni na Križevcu. Svijeće se mogu paliti samo na posebno predviđenom mjestu na zapadnoj strani crkve, kod drvenog križa. Ne ostavljajte zavjetne predmete ni slike ni na Podbrdu ni na Križevcu.
U crkvi i u molitvenom prostoru oko nje pušenje nije dozvoljeno.
Svjesni veličine Božje prisutnosti, te radi zaštite molitvene atmosfere i sabranosti, nije dozvoljeno fotografiranje za vrijeme sv. Mise i klanjanja.
Zabranjeno je sakupljanje bilo kakve milostinje, osim za vrijeme sv. Mise. Ukoliko opazite kako netko to čini u neko drugo vrijeme, molim da obavijestite Ured Informacija svetišta.
Misne nakane, zavjete ili dobrovoljne priloge za održavanje ovog sakralnog prostora možete ostaviti u Župnom uredu. Hvala!

Copyright www.medjugorje.hr

Share this:

  • Facebook
  • Twitter